Informace od profesionálů

MENU

  

STŘÍHÁNÍ

  

HORTENZIE

  

OLEANDR

  

POSTŘIKY

  
Téma

POSTRIK PROTI SVILUSCE

OBSAH

Postřik na svilušku

Likvidace svilušek se provádí postřikem. Proti sviluškám se musí používat speciální přípravky, takzvané akaricidy. Mezi nejpoužívanější patří například Vertimec 1,8 EC, Nissorun 10 WP, Floramite 240 SC.

Zdroj: Ochrana proti svilušce

Poradna

V naší poradně s názvem OCHRANA PROTI SVILUŠCE SVILUŠKA STOP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kylsánová.

Kdy můžu začít sklizeň? Po postřiku, Sviluška stop,ve skleníku,okurky a rajčata.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přípravek Sviluška Stop obsahuje chemický postřik Nissorun 10 WP. Nissorun 10 WP při použití na rajčata a okurky ve skleníku má stanovenou ochrannou lhůtu v trvání tří dnů. To znamená, že můžete sklízet již čtvrtý den po aplikaci postřiku. Sklizené plody je třeba nechat odmočit ve vodě a dobře omýt.

Zdroj: diskuze Sviluška u lidí

Přípravek Sviluška Stop

Agro Sviluška Stop Spray 0,35 g je dlouhodobě působící přípravek s hloubkovým účinkem proti sviluškám. Přípravek účinně působí na vajíčka, larvy a nymfy a dospělce sterilizuje.

Velikost balení: 0,00035 kg

Zdroj: Ochrana proti svilušce

Ochrana proti svilušce

Svilušky patří mezi velmi obtížné škůdce, a to mimo jiné i proto, že poměrně dobře přezimují v půdě, ve štěrbinách kůry, v konstrukcích skleníků a fóliovníků, na zbytcích rostlin i suchém listí. Proti různým druhům svilušek se však lze bránit různými metodami. Ochranu proti svilušce můžeme rozdělit na dva základní typy: biologickou ochranu a chemickou ochranu. Velmi důležitá je ale i pravence.

Zdroj: Sviluška

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stolař.

na libečku pestovanem v kvečinači na balkoně se na listech tvoři bile fleky
pak uschnou. děkuji za odpověd. stolař.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě jde o bílou rez. Zkuste použít postřik s některým z uvedených přípravků.
Ortiva
Mastana SC
Horizon 250 EW

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Postřik švestek proti červivosti

Proti pilatce, která způsobuje propad holiček (malinkých zelených plůdků), se stříká do 6 dní po opadu květních lístků. Pozdní červivost je způsobená obalečem švestkovým a k účinnému postřiku je třeba feromonové signalizace. Bez ní postřik nemá cenu, do účinného termínu se obvykle netrefíte.

Zdroj: Postřik švestek

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaHonetschlagerova.

Švestka má listy děravé jako síto.Co to způsobuje? Plody jsou napíchnuté s kapičkou.Mám ji ještě stříkat

Děkuji předem za odpovědˇ.Honetschlagerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JAROSLAV.

Dobrý den u mospilanu 20SP SE NEUVÁDÍ MNOŽSTVÍ POUŽITÍ NA POSTŘIK ŠVESTKY,ani tam není uvedena v seznamu použití co stím?

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Postřik z česneku

Česnek je proslulý svými antimykotickými účinky – obsahuje látky, které chrání před houbovitými chorobami. Často se tedy sám používá jako výchozí surovina pro výrobu postřiku, a to proti bramborové plísni či na ochranu rajčat.

Zdroj: Postřik česneku

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Některé odrůdy dozrávají pomalu a vytváří tyto nedozrálé plody taky, proto je důležité správné rozpoznání příčiny. Pro správnou identifikaci přikládám obrázek. Zřetelná hranice mezi zralými černými bobulemi a nezralými červenými kuličkami, které nikdy nedozrají, je známkou roztočů jménem hálčivec ostružiníkový (lat.: Acalitus essigi) nebo vlnovník ostružiníkový (lat.: Eriophyes gibbosus Nal.). Tito roztoči se živí plody ostružin a vstřikují do nich toxin, který má za následek tento ostrý kontrast. Výskyt roztočů bývá častější u pozdních odrůd ostružin. Ochrana rostlin probíhá postřikem vápna se sírou během období klidu a nebo pomocí zahradnických olejů aplikovaných v sezóně. V obchodě si můžete koupit účinný chemický postřik proti přezimujícím škůdcům:
Frutapon 7 E;
Oleoekol;
Talstar 10 EC.
Během vegetace můžete aplikovat postřik přípravkem:
Cascade 5 EC;
Decis EW 50;
Magus 200 SC;
Nissorun 10 WP;
Omite 570 EW;
Omite 30 W;
Ortus 5 SC;
Sanmite 20 WP;
Talstar 10 EC.
Z nechemické ochrany je k dispozici biologická ochrana pomocí dravého roztoče Typhlodromus pyri, který se aplikuje na rostlinu na začátku sezóny.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vendula.mihalcsatinova.

prosím o radu kde sehnat postrik proti vlnovniku na ostruzinach predem dekuji za odpoved VM

Zdroj: diskuze Nemoci ostružin

Postřik proti puchrovitosti švestek

Puchrovitost švestek se řeší postřikem, který se provádí hned na začátku sezóny. Doporučuje se například fungicid Kuprikol 50, který se aplikuje ve chvíli, kdy se na stromě objeví pupeny, tedy na začátku rašení. Připravte si 10 g přípravku a promíchejte jej ve 2 litrech vody (optimální množství na 1 strom). Postřik na švestky přelijte do zahradního postřikovače a s jeho pomocí pokryjte každou větev připravenou tekutinou. V případě chladného a deštivého počasí tento postřik na švestky jednou opakujte těsně před květem.

Zdroj: Postřik švestek

Poradna

V naší poradně s názvem POSTRIK BAYCOR KDE ZAKOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Werner otto.

nemohu sehnat na rez hruskovou ,byl jsem s timto postrikem spokojen

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pokud neseženete Baycor, tak můžete použít náhradní řešení s těmito výrobky: Tercel, Delan 70 WDG, Discus, Merpan 80 WG, Syllit 65 WP, Topas 100 EC, Zato 50 WG

Zdroj: diskuze Postrik baycor kde zakoupit

Další postřiky

Dále je možné použít následující insekticidy nebo akaricidy:

  • PRAKTIK SVILUŠKA STOP (hexytthiazox)
  • CAREO Koncentrát proti škůdcům (neselektivní insekticid)
  • KARATE se ZEON technologií 5 CS (neselektivní insekticid)
  • Omite 570 EW
  • Talstar (neselektivní insekticid)
  • Magus 200 SC
  • Sanmite 20 WP

Zdroj: Ochrana proti svilušce

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÁNÍ HROZNŮ VÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Beníšek.

V období dozrávání hroznů dochází k postupnému modrání (černání?) bobulí a zastavení jejich vývoje a mám pocit, že se naopak začínají zmenšovat. Začíná to právě nyní (cca 10.8.), některé hrozny jsem už utrhl a vyhodil. V roce 2015 dozrálo snad jenom 5% úrody. Před dozráním je vše v pohodě a pak to začne..
Děkuji za radu.
Martin Beníšek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zkuste provést postřik přípravkem Melody Combi. Příští rok, hned po odkvětu aplikujte postřik některým z těchto přípravků: FOLPAN, CUPROXAT, či DITHANE.

Zdroj: diskuze Černání hroznů vína

Postřik česneku proti plísni

Proti houbomilce je účinné včasné a precizní přikrytí záhonů bílou netkanou textilií. Přístup k rostlinkám zamezíte samičkám tak, když pečlivě okraje textilie zahrnete půdou. V oblastech s větším výskytem tohoto hmyzu se osvědčilo pěstování jarních odrůd česneku – ty totiž houbomilka nenapadá. Insekticidní postřik by se měl v zeleninových zahrádkách nechat jen jako poslední možná varianta. Postřik je nutné provést preventivně, a to při prvním jarním oteplení (konec února či počátek března). Vhodná doba je, když po dobu čtyř dnů vyšplhají teploty nad 10 stupňů. Postřik se má po dvou týdnech zopakovat. Schválené přípravky pro postřik česneku jsou Karate se ZEON technologií 5CS – vždy v souladu s přiloženým návodem. V okamžiku, kdy se na porostu ukážou příznaky napadení houbomilkou, je použití postřiku zbytečné.

Zdroj: Postřik česneku

Diskuze

V diskuzi RZIVOST TŮJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Jaký přípravek použít na rzivost

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libor.

Nejčastěji způsobuje rez na tújích houbová nákaza. Nejúčinnějším opatřením je postřik přípravkem Dithane DG NeoTec. Napadené větve je potřeba odstranit a preventivně provést postřik těch zdravých.

Zdroj: diskuze Rzivost tůjí

Co je to Baycor

Jde o postřikový fungicid ve formě smáčitelného prášku určený k ochraně jádrovin proti strupovitosti, rybízu a angreštu proti rzi vejmutovkové, višně a třešně proti skvrnitosti listů, meruňky proti monilióze a hnědnutí listů, karafiátů proti rzi karafiátové, růží proti padlí, rzi a černé skvrnitosti a okrasných rostlin proti skvrnitosti listů, rzím a padlí.

Připravený postřik se aplikuje pomocí aplikačního zařízení (postřikovače).

Zdroj: Baycor 25 WP

Poradna

V naší poradně s názvem MODRÁ SKALICE NA POSTŘIK STROMŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Na které druhy ovocných stromů jako postřik je skalice modrá vhodná?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Postřik modrou skalicí je vhodný pro všechny ovocné stromy, které trpí plísněmi a nebo jsou napadeny škůdci.

Zdroj: diskuze Modrá skalice na postřik stromů

NISSORUN 10 WP

NISSORUN 10 WP je selektivní kontaktní akaricid ve formě dispergovatelného prášku k hubení svilušek na chmelu, révě vinné, okrasných rostlinách, okrasných dřevinách, jádrovinách a peckovinách.

Působení:

Nissorun 10 WP je postřik vyznačující se dlouhodobým specifickým účinkem na vajíčka, larvy a nymfy svilušek. Na dospělce působí nepřímo, nehubí je, ale sterilizuje. Zasažené svilušky tak kladou sterilní vajíčka, ze kterých se již nelíhne další generace. Postřik proti sviluškám se vyznačuje silným translaminačním účinkem, to znamená, že proniká velice rychle listy a hubí uvedená vývojová stadia škůdce na horních i spodních stranách. Přípravek má dlouhodobý účinek v porostu: 50–70 dní, kdy je schopen udržet výskyt svilušky pod ekonomickým prahem škodlivosti. Přípravek nehubí dravé roztoče Phytoseidae, je proto velmi vhodný k použití v systému integrované ochrany rostlin.

Aplikační údaje

Jádroviny, peckoviny:

  • nejefektivnější je ošetření na začátku líhnutí larev svilušky;
  • přípravek je použitelný s dravým roztočem Typhlodromus pyri – populace Chelčice.
Vinná réva:
  • nejefektivnější je ošetření na začátku líhnutí larev ze zimních vajíček;
  • přípravek je použitelný s dravým roztočem Typhlodromus pyri – populace Mikulov.

Zdroj: Ochrana proti svilušce

Nakdy načasovat postřik

Proti pilatce je nejvhodnější termín, jakmile opadá cca 75 % květních plátků.

Proti druhé generaci obaleče švestkového (první je neškodná) se stříká v první polovině července. V teplejších oblastech to je cca 5., na horách přibližně 10. července.

Volte nejlépe přípravek s delším působením, jako je Mospilan nebo Zolone. Decis nebo Sumithion mají krátký účinek a hodí se spíše proti pilatce po odkvětu. Dodržujte ochranné lhůty uvedené na obalu. Zolone i Mospilan působí až 20 dnů. Pozor na letní odrůdy pološvestek, někdy zrají již začátkem srpna.

Zdroj: Jarní postřik slivoní

Štípnutí od svilušky

Svilušky jsou velmi aktivní v srpnu na trávě a rády sají i lidi. Štípanec od svilušky je malý zarudlý svědivý flíček, který se může zanítit. Ranku proto vždy řádně vydezinfikujte a neškrábejte se! Svilušky milují sucho, takže pravidelné kropení jejich počty sníží.

Zdroj: Ochrana proti svilušce

Slivoň – postřik proti červivosti

Pozdní červivost je způsobená obalečem švestkovým a k účinnému postřiku je třeba feromonové signalizace. Bez ní postřik nemá cenu, do účinného termínu se bohužel obvykle netrefíte. Možných postřiků je několik a je dobré je občas střídat. Jsou to například Decis Flow 2,5, Zolone 35 EC, Sumithion Super. Nejlepší, ale taky nejdražší je Calypso 480 SC.

Doporučení:

  • pilatka (zničí cca 90 % květů) – ihned po odkvětu aplikovat Decis, Mospilan, Zolone;
  • obaleč švestkový 1. generace – konec května počátek června – je nevýznamný, nestříká se;
  • obaleč švestkový 2. generace – hned po 10. červenci použít Zolone nebo Mospilan.

Zdroj: Jarní postřik slivoní

Postřik Spintor

Spintor je přírodní postřikový insekticid ve formě suzpenzního koncentrátu pro ředění vodou určený k ochraně brambor, révy vinné, jabloní, květáku, hlávkového zelí, růžičkové kapusty, brokolice, póru, cibule, papriky a rajčat proti škůdcům. Alternativně se používá i na hubení vrtule ořechové. Během vegetačního období se používají dva postřiky s odstupem minimálně 7 dní. Zde je vidět, jak vypadá přípravek Spintor a jaká je jeho cena.

Zdroj: Vrtule ořechová postřik

Postřik švestek po odkvětu

Postřik švestek po odkvětu se řeší až v létě během dozrávání plodů. Začátkem července připravte feromonový lapač a každý den kontrolujte, jestli se neobjevila letová vlna obaleče švestkového. Jakmile se vyskytne, připravte se a sedmý den rozmíchejte 1 ml přípravku Calypso 480 SC ve 4 l vody a zahradním postřikovačem roztok aplikujte.

Zdroj: Postřik švestek

Vertimec 1,8 EC

Vertimec 1,8 EC je insekticidní přípravek určený k hubení svilušek a třásněnek. Balení: 10 ml.

Použití:

  • na kaktusy – dávkování: 10 ml do 10 l vody
  • na okrasné rostliny a dřeviny – dávkování: 10 ml do 16,6 l vody; ochranná lhůta: 3 dny
  • na okurky a tykvovitou zeleninu – dávkování: 10 ml do 16,6 l vody; ochranná lhůta: 7 dnů
  • na palmy – dávkování: 10 ml do 10 l vody
  • na papriku – dávkování: 10 ml do 16,6 l vody; ochranná lhůta: 3 dny

Ošetření se provádí postřikem ideálně při zjištění prvních příznaků. Aplikaci je vhodné přibližně za 10 dní opakovat.

Floramite je insekticidní přípravek proti sviluškám na okrasných rostlinách. Balení: 4 ml.

Použití:

  • na okrasné rostliny a dřeviny – dávkování: 4 ml do 10 l vody; ochranná lhůta: 3 dny

Zdroj: Ochrana proti svilušce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


Zahrada155

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP