Osečkování vinné révy
Mezi hlavní úkony péče o vinnou révu patří i takzvané osečkování neboli zakracování letorostů. V červenci letorosty ještě neukončily svůj růst a mohou se ohýbat či převěsit, proto letorosty nad horním drátem musíme zalomit. Jejich délka by měla být asi 120–150 cm. Neprovedeme-li osečkování, změní se solární plocha keře v neprospěch zastíněných listů, které málo asimilují a spotřebovávají svoje asimiláty k dýchání. Tím vzniká nadměrné množství kyseliny jablečné a snižuje se kvalita hroznů, následně hůře vyzrávají i letorosty. Osečkování provádíme v letních měsících 2–3x. Přitom stále nezapomínáme na odstraňování neplodných letorostů na starém dřevě a na dodatečné vylamování zálistků.
Zdroj: článek Řez vinné révy pro začátečníky
Osečkování
Osečkování je jeden z hlavních úkonů vinaře, jde o zakracování letorostů. Provádí se v období od července zhruba 2-3x, kdy letorosty ještě neukončily svůj růst a mohou se ohýbat či převěsit. Letorosty nad horním drátem musíme zalomit. Kvalitní tvar je takový, kdy listová stěna není příliš hustá a listová plocha keře a hrozny jsou dobře osluněné. Jejich délka by měla být asi 120-150 cm. V případě velmi bujného růstu může docházet k osečkování již před kvetením révy. Obvyklý je ale termín po kvetení révy. Pokud se osečkování neprovede, změní se solární plocha keře v neprospěch zastíněných listů, které málo asimilují a spotřebovávají svoje asimiláty k dýchání. Tím vzniká nadměrné množství kyseliny jablečné a snižuje se kvalita hroznů, hůře vyzrávají následně i letorosty. Osečkování se provádí ručně zahradnickými nůžkami anebo také srpem.
Zdroj: článek Kdy stříhat hroznové víno
Osečkování
Jeho cílem je inhibovat růst plodnic a urychlit jejich lignifikaci. Děláme ho na konci růstové fáze bobulí, kdy dosáhnou velikosti odpovídající odrůdě. Termín prvního ošetření je v závislosti na počasí v daném roce ve 2.až 3. dekádě července. V praxi provádíme řez výhonů 3 až 4x po několika dnech až do sklizně plodů. Ořezávání výhonků příliš pozdě není efektivní a neurychluje výnos, příliš brzy - stimuluje růst výhonů z paždí. Příliš krátké stříhání výhonků může způsobit předčasný vývoj zimních pupenů.
Správně provedené ošetření zvyšuje odolnost keřů vůči zimě a zlepšuje proslunění hroznů. Na nejsilnějším letošním výhonu ponechte alespoň 6-10 listů. Není však důležitý počet listů, ale celková plocha listů – velkých listů necháme méně a malých – více. Jak provést osečkování se můžete podívat tady: osečkování video.
Zdroj: článek Řez vinné révy během vegetace
Vylamování
Při péči o vinnou révu nezapomínáme ani na odstraňování neplodných letorostů na starém dřevě a na dodatečné vylamování zálistků. Osečkování totiž podporuje zvýšenou tvorbu zálistků. Zálistky jsou u révy vinné velmi důležité. Mladší listová plocha zálistků vytváří asimiláty, které réva vinná využívá pro zrání hroznů a tvorbu zásobních látek na přezimování. Zálistky se však odstraňují v zóně hroznů, aby ji příliš nezahušťovaly. Nad nejvýše postaveným hroznem se pak zálistky opět nechávají. Tyto zálistky se dále také osečkovávají, aby se udržel požadovaný tvar listové stěny keře.
Zálistky se nejčastěji vylamují ručně, bez použití zahradnických nůžek. Zálistky jsou citlivé na napadení houbovými chorobami, zejména plísní révy a padlím révy. Až do konce vegetace je důležité udržovat jejich zdravotní stav v pořádku a provádět účinnou ochranu proti houbovým chorobám.
Zdroj: článek Kdy stříhat hroznové víno