Informace od profesionálů

MENU

  

STŘÍHÁNÍ

  

HORTENZIE

  

OLEANDR

  

POSTŘIKY

  
Téma

JEDLÁ SODA KAUFLAND

OBSAH

Testery pro měření hodnot pH a obsahu chloru v bazénové vodě jsou nezbytnými pomocníky v boji proti nekvalitní vodě ke koupání. Doporučuje se pravidelná kontrola kvality vody v bazénu a v případě zjištění odchylky od povolených hodnot její okamžitá úprava speciálními prostředky.

Zdroj: Snížení hodnoty chloru v bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacek.

Dobrý den,

V jakém poměru naředit kyselinu citronovou, aby z ní byla dezinfekce? Nechci dát málo ani plýtvat, v době možného nedostatku. Jakým zp. dezinfikovat - postříkáním, ponořením..? Jak dlouho to tam nechat? Záleží na teplotě?
Jak to je u sody, octa, soli … ¨Zdraví Vacek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

Vzorec

Soda bicarbona - hydrogenuhličitan sodný - NaHCO3 ("jedlá soda")

Zdroj: Med a soda bicarbona

Poradna

V naší poradně s názvem HOUBY KUŘÁTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Tichý.

Dobrý den, v bukovém lese jsem našel tato kuřátka viz foto a mělo by se jednat o kuřátka popelavá. Můžete mi to potvrdit? Děkuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě půjde o kuřátka přímá (Ramaria stricta). Ověřit si to můžete rychlým testem – dužina po otlačení znatelně červená až vínově rudne. Voní po anýzu a mají hořkou chuť. Z tohoto důvodu se také řadí mezi houby nejedlé. Jejich obrázky můžete vidět zde: www.google.cz/images…

Kuřátka popelavá (Clavulina cinerea) je na první pohled nevábná houba. Má válcovité větvičky, kouřově šedé, někdy s fialovým nádechem. Jejich dužnina je tuhá a bělošedá. Chuť je nevýrazná, někdy nahořklá, bez vůně. Kuřátka popelavá jsou jedlá, ale mají nevalnou chuť. Z kulinářského hlediska jsou právem opomíjená. Obrázky kuřátek popelavých můžete vidět zde: www.google.cz/images…

Zdroj: diskuze Houby kuřátka

Bikarbona anebo bicarbona

Soda jedlá je chemicky NaHCO3 (hydrogenuhličitan sodný), jde o bílý krystalický prášek bez zápachu, pH je lehce alkalické. Neobsahuje jako antispékavou úpravu hliník a jeho soli.

Bikarbona, anebo bicarbona? Oba názvy jsou správné, bikarbona je počeštěný název pro jedlou sodu.

Soda podle Wikipedie

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda je bílý prášek se zásaditým pH. Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Využívá se také k neutralizaci poleptání kyselinou, jako náplň do hasicích přístrojů. Dá se rovněž použít k bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, na čištění v domácnosti i na pohlcení nežádoucích pachů.

Tělo hydrogenuhličitan sodný vylučuje v žaludku jako součást slizničního hlenu. Pokud je ho málo, žaludek se překyselí a dostaví se "pálení žáhy". Neutralizaci žaludečních šťáv je pak možno napomoci právě konzumací jedlé sody. Ze stejného důvodu bývá součástí krmných směsí pro zvířata. Zlepšuje u nich bachorovou výkonnost a stabilizuje pH bachoru snížením kyselosti prostředí.

Zdroj: Med a soda bicarbona

Diskuze

V diskuzi POLYFUNKČNÍ NEUROPATIE V LEVÉ RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Blochová.

Dobrý den,již dva roky trpím úpornou bolestí prostředního prstu levé ruky, bolest je pálivá,píchavá,drtivá,v prstu je přítomno odvápnění dle Rtg,nyní se problém rozšířil na další prsty,prsteníček a malíček,také s postupným odvápněním,Emg nic neprokázalo, přesto si myslím,že se jedná o utlačení nervu.Léčím se s revmatoidní artritídou, je pravděpodobné,že to souvisí.Bohužel jsem oběhla několik lékařů a to i několikrát,ale nikdo nemá nejmenší zájem mi pomoci, udělat nějaká další vyšetření, která by příčinu bolestí objasnila.Vše řeší spoustou léků, které kdybych jedla, tak nejspíš to můj žaludek a játra položí.Bolesti jsou čím dál horší a velice zatěžují fyzicky i psychicky, nejhorší jsou v klidu.Když se do prstu nechtíc malinko klepnu, tak se mi kroutí všechny prsty na ruce.Nemůžu pracovat, pouze pravou rukou, bolestivě reaguje i kůže na prstech např. na vodu.Prosím o nějaké informace, pokud někdo máte podobné potíže.Děkuji mnohokrát Blochová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polyfunkční neuropatie v levé ruce

Superjednoduchý způsob jak vyčistit troubu, aby vypadala jako nová

Snadno a rychle vyčistíte zapečenou a připálenou troubu ihned po pečení, než úplně vychladne, postačí teplá voda s trochou saponátu nebo vody s citronem a máte po starostech. Ovšem komu se chce ihned po pečení drhnout troubu?

Když je mastnota staršího data, musíme sáhnout po drastičtějších čisticích prostředcích. Pro mírně znečištěnou troubu použijeme suroviny jako ocet, sůl, jedlá soda, prášek do pečiva.

Zdroj: Jak vyčistit troubu

Kde ji koupit

Rychlosůl je dostupná na internetu i v kamenných obchodech a občas i v řetězcích, jako je Kaufland, Tesco, Albert či Billa. Na internetu naleznete zde.

Na trhu jsou k dostání i větší balení, a to o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.

Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda

Kde se dá koupit

Bílý ocet se dá koupit v různých kamenných nebo internetových obchodech. Prodej je například možný v obchodním řetězci Tesco či Kaufland, kdy se jeho cena pohybuje od 16 do 50 korun v závislosti na objemu a výrobci.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Kde se dá Praganda koupit

Rychlosůl Praganda se dá koupit v některých drogeriích, prodejnách Albert, Tesco, Kaufland a v internetových obchodech. Cena za malé balení (250 g) se pohybuje kolem 12 korun. Na trhu jsou k dostání i větší balení, a to o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.

Zdroj: Rychlosůl Praganda

Mražená mexická směs

Mražená mexická směs je výborný doplněk pikantních jídel.

Složení:

  • zelenina (93 %): fazolové lusky, vařené červené fazole (červené fazole, voda, cukr, jedlá sůl), rajčata, žlutá paprika, cibule, červená paprika
  • omáčka (7 %): voda, rajčata, rostlinný olej, jedlá sůl, bramborový škrob, černý pepř, chilli

Zdroj: Mexická směs

Med, soda bicarbona a olivový olej

Med, soda bicarbona a olivový olej se používají v přírodním léčitelství po dlouhou dobu.

Účinky

Kombinace těchto tří látek je účinná na zánět dutin. Působí pozitivně proti otoku sliznice a zlepšuje dýchání.

Použití

Pro přípravu léčivého přípravku smíchejte všechny ingredience ve stejném poměru. Po získání homogenní hmoty navlhčete tampón a vytřete jím nos. Také můžete použít kapátko nebo vatu. Vatu namočte do směsi oleje, sody a medu a vložte do jedné nosní dírky na dvacet nebo třicet minut. Používejte tento recept v průběhu jednoho týdne, efekt se dostaví již po první aplikaci. Nosní cesty jsou zvlhčené, snižuje se otok a zlepšuje dýchání.

TIP: Pokud se u dítěte objeví zánět vedlejších nosních dutin, doplňte tuto kúru o čaj s medem.

Zdroj: Med a soda bicarbona

Záměna s liškou

Liška bledá se odlišuje svou nažloutlou až bělavou barvou, její další rysy jsou s liškou obecnou shodné. Je jedlá a podobně vyhledávaná.

Zde můžete vidět, jak vypadá liška bledá.

Lištička pomerančová je o něco menší, má světle oranžovou dužninu. Je jedlá, ale není tak gastronomicky využitelná.

Zde můžete vidět, jak vypadá lištička pomerančová.

Lišák zprohýbaný se od lišky obecné liší ostnitým hymenoforem. Je jedlý.

Zde můžete vidět, jak vypadá lišák zprohýbaný.

Liška nálevkovitá, jejíž plodnice je na rozdíl od lišky obecné žlutohnědá, je jedlá.

Zde můžete vidět, jak vypadá liška nálevkovitá.

Hlíva olivová se od lišky odlišuje výrazně. Má zespoda klobouku vysoké, hustě uspořádané lupeny. Roste v trsech a v Česku se vyskytuje pouze vzácně. Je jedovatá.

Zde můžete vidět, jak vypadá hlíva olivová.

Zdroj: Houba liška obecná

Recept

Soda a med proti rakovině

Ingredience: 1 polévková lžička sody (bez obsahu hliníku), 3 polévkové lžíce medu

Postup: Spojte sodu s medem v malé misce. Na míchání použijte nerezovou lžíci a směs ohřívejte při nízké teplotě cca 10 minut. Často míchejte a nechte jen mírně probublat. Nalijte směs do nádoby a nechte ji vychladnout. Zavíčkujte a dejte do chladu.

Použití: Užívejte 3x denně 1 lžíci této směsi půl hodiny před jídlem, a to po dobu jednoho měsíce. Vždy si vyrobte jen jednu dávku této směsi, abyste měli zaručenou čerstvost a účinnost. Během léčby se vyvarujte pšenice, cukru a mléčných výrobků, snižte příjem masa.

Zdroj: Med a soda bicarbona

Účinky na zdraví

Peeling pro celé tělo: Přidáme-li k jedlé sodě bikarboně ovesné vločky a vodu, získáme osvěžující tělový peeling pro každodenní použití na pleť. Peeling ze sody bikarbony připravíme tak, že smícháme jedlou sodu s vodou a ovesnými vločkami v poměru 3 : 1 : 1. Směs rozetřeme po celém těle a vmasírujeme ji jemnými krouživými pohyby do pokožky, poté opláchneme vodou. Tímto peelingem odstraníme odumřelé kožní buňky a získáme hebkou a svěží pleť.

Na akné: Jedlou sodou bikarbonou lze vyřešit i problémy s akné. Stačí pomocí jedlé sody a vody vytvořit pastu a aplikovat ji na problematické místo, třeba na tvář. Soda bikarbona vysuší akné a tím jej odstraní.

Koupel: Z jedlé sody lze také připravit relaxační koupel. Stačí přidat do napuštěné vany polovinu šálku jedlé sody. Voda v kombinaci se sodou odstraní škodlivé látky z těla, zvláční a zregeneruje pokožku.

Bílé zuby: Jedlá soda může posloužit i jako prostředek na bělení zubů. Stačí nasypat sodu do dlaně, ponořit do ní navlhčený zubní kartáček a rozetřít po povrchu zubů. Sodu potom opláchneme a zuby si vyčistíme běžným způsobem. Smícháme-li jednu čajovou lžičku sody bikarbony v 1/4 sklenici vody, získáme ústní vodu s antibakteriálním účinkem. Vzniklý roztok naneseme na zuby a vypláchneme.

Změkčení kůže: Stačí ponořit malý kartáček na nehty do sody a jemně drhnout kůži kolem nehtů na rukou, dokud nebude úplně čistá. Opět smícháme s vodou tak, aby vznikla pasta. Pastu jemně vetřeme do bříšek prstů a poté opláchneme vodou. Tím získáme skvělý základ pro manikúru.

Péče o vlasy: Nadbytku laku a tužidla se lze zbavit také pomocí jedlé sody. Pokud se smíchá soda bikarbona se šamponem a touto směsí si umyjeme vlasy a následně je opláchneme, zbavíme je důkladně zbytků laku nebo tužidla.

Deodorant: Deodorant vytvoříme smícháním čtyř polévkových lžic jedlé sody s asi deseti kapkami vonného esenciálního oleje. Směs naneseme kartáčkem do podpaží. Deodorant můžeme používat i během dne, stačí naplnit směsí nádobku od krému a nosit s sebou malý štěteček. Lze jej nosit i ve spreji. Zbavíme se nejen pocení, ale i nepříjemného zápachu potu. Samozřejmě pozor na olej. Měl by být dobře a rychle vstřebatelný, aby náhodou nezanechal na oblečení mastné stopy.

Zdroj: Med a soda bicarbona


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


Zahrada155

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP