Informace od profesionálů

MENU

  

STŘÍHÁNÍ

  

HORTENZIE

  

OLEANDR

  

POSTŘIKY

  
Téma

HYPERMANGAN NA PLISEN

OBSAH

Septoriová skvrnitost je plísňové onemocnění rajčat. Nejčastěji se objevuje na nejstarších, spodních listech, a to v podobě 2–3 mm velkých okrouhlých skvrn. Skvrny jsou šedohnědé s tmavými okraji. Okolí skvrn žloutne a postupně žloutnou a usychají celé listy. Plody nejsou napadány. Ošetření přípravky proti plísni rajčat potlačuje i tuto chorobu.

Zdroj: Septoriová skvrnitost rajčete

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT HYPERMANGAN ASI TAK 1KG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Zapletal.

Kde koupit hypermangan asi tak 1 Kg? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Hypermangan koupíte běžně na internetu. Nabídky můžete vidět zde: www.zbozi.cz/dum-byt…
Hypermangan se prodává pod svým správným jménem manganistan draselný.

Zdroj: diskuze Kde koupit hypermangan

Jak hypermangan nabízí běžná lékárna

Hypermangan (lidově řečeno hypermangán) se v lékárnách prodává v podobě drobných tmavofialových krystalů. Používá se ve značném ředění vodou jako dezinfekční prostředek k oplachování nebo koupelovým lázním postižených míst. Hypermangan je dostupný ve všech lékárnách formou volného prodeje.

Cena za 200 g manganistanu draselného koupíte přibližně za 45 Kč.

Zdroj: Kde koupit hypermangan

Hypermangan jako postřik

Pokud se vám na rostlinách vyskytla plíseň, můžete ji odstranit pomocí hypermanganu. Do nádoby o obsahu 1,5 litru dejte cca 4 zrníčka, aby byla barva roztoku slabě fialová. Po důkladném naředění roztok přelijte do postřikovače a rostlinu za suchého počasí postříkejte. Pokud byste použili roztok silnější, došlo by ke spálení rostlin.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

v lékárnách ho neznají kde můžu koupit malé množství

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Manganistan draselný neboli hypermangán se dá sehnat v prodejnách s výrobky na úpravu pitné vody, jako jsou vodní filtry a podobně. Hypermangan se zde prodává k desinfekci vody. Jeho cena není vysoká, kilogram se pohybuje okolo 400 Kč. Některé obchody, i ty internetové, akceptují minimální objednané množství v objemu 300 gramů, kde by cena měla být pod 100 Kč. Nabídku internetových obchodů na prodej hypermanganu najdete zde: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Kde koupit hypermangan

Účinky

Hypermangan působí proti plísním a bakteriím a je preventivním prostředkem, který vysušuje. Používá se jen na krátkodobé koupele nebo obklady.

Zdroj: Kde koupit hypermangan

Nebezpečí

Hypermangan musí být používán ve velmi zředěné formě, aby se předešlo popáleninám. Dokonce i zředěné roztoky způsobují podráždění kůže a opakované použití rovněž vede k popáleninám.

Zdroj: Kde koupit hypermangan

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPIT HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

v lékárnách ho neznají kde můžu koupit malé množství

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Jirásek.

Měl bych zájem o 0,5kg manganistanu draselného. Prosím o zaslání ceny.
Děkuji

Zdroj: diskuze Kde koupit hypermangan

Hypermangan na mykózu

Hypermangan je žíravina, kterou je potřeba před použitím velmi dobře rozpustit a hodně naředit. 1–2 zrníčka rozpusťte ve sklenici vody tak, aby skutečně byla dokonale rozpuštěná. Tento roztok pak nalijte do umyvadla nebo vany a připusťte další vodu. Výsledná barva správné koupele je lehce růžová. Výsledným roztokem můžete postižená místa potírat nebo provést koupel ponořením do 5 minut. Rány potírejte maximálně 3x denně po dobu 1 týdne. Určitě ale dávejte pozor, aby se roztok nedostal do úst a očí.

Hypermangan je vlastně taková dezinfekce, používá se pár dní a pak je nutné udělat přestávku. Doporučuje se žehlit si oblečení, které přijde do kontaktu s mykózou, a používat pouze bavlnu.

Zdroj: Kde koupit hypermangan

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA ORCHIDEJÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, stále se potýkám s plísní na odkvetlých orchidejích, jedná se o bílé chmíří mezi středovými listy,vyzkoušela jsem už vše včetně saponátu,přípravku na plíseň na rostlinách.Rostliny postupně odcházejí ,jsou nakaženy skoro všechny, mám jich asi 20.
Předem děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě to nebude plíseň, ale červci neboli puklice. Pro pro odstranění použijte vhodný postřik, například Karate. Návod, jak přesně postupovat v případě zasažení více rostlin, se dozvíte v tomto článku: www.ceskenapady.cz/p…

Zdroj: diskuze Plíseň na orchidejích

Hypermangan jako mořidlo

Hypermangan se používá i na moření semen, například pšenice. Jedná se o prevenci proti případným plísním, které semena špatným uskladněním mohou obsahovat. Do půllitru vody dejte cca 2 zrnka hypermanganu a nechte v nádobě rozpustit. Takto připraveným roztokem přelijte semena tak, aby byla ponořená, a nechte 24 hodin působit. Takto ošetřená semena můžete použít k okamžité výsadbě.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ PLÍSŇOVÝ SÝR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Frank Toman.

Je pravda, že chlebová modrozelená plíseň je ta, kterou obsahuje Niva? Lze z
foto určit o jakou plíseň se jedná? Díky F.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí plísňový sýr

Prodej přes internet

Nákup manganistanu draselného je možný na například přes web heureka.cz nebo také na zboží.cz.

Zdroj: Kde koupit hypermangan

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY OLEANDRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mastíková.

omrzly nebo je to plíseň
foto přikládám
děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Listy na fotografii spíše omrzly. Plíseň se objevuje jen tam, kde je vlhko. V zimních měsících je vzduch suší a plíseň by tak vznikla, jen pokud by docházelo k nadměrnému rosení nebo přílišnou zálivkou.

Zdroj: diskuze Choroby oleandru

Hypermangan do bazénu

Manganistan draselný (KMnO4, hypermangan) je tmavě fialový krystalický prášek, který barví všechno, čeho se dotkne. Používá se k dezinfekci akvárií. Též se používá u plaveckých bazénů k dezinfekci nohou před vstupem do bazénu – typický je vodný roztok KMnO4 v mělkém bazénku, kterým se prochází při vstupu do bazénu. Časté je též použití pro dezinfekci vodních nádrží a studní v tropických zemích.

Do bazénu se dávkuje manganistan, který koupíte v lékárně, popřípadě u veterináře, 2 gramy na 1 000 litrů společně s peroxidem vodíku v dávce 5 ml na 1 000 litrů vody. Hypermangan zreaguje se železem i řasou a peroxid zreaguje se zbytky manganistanu. Takže je voda nakonec průzračně čistá.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Diskuze

V diskuzi PROSBA O RADU VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Prosím o radu.
Co mám udělat s vinnou révou,která by měla pěkný výnos,ale na hroznu mezi dobrými kuličkami jsou kuličky špatné-hnědé do šeda(viz foto) .Hlavy jsou 2 u zdi k jižní straně.Myslím si,že je to asi nějaká plíseň.......

Děkuji za radu
Eva

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Joef.

Podle obrázku se nejedná o plíseń, ale o padlí. Je nutné toto postříkat jak na plíseň, tak i na padlí a to na počátku vegetace před rozkvětem a po odkvětu v červnu ještě proti plísni. Tak věřím tomu, že budete mít zdravou ůrodu.

Zdroj: diskuze Prosba o radu vinné révy

Plíseň

Plíseň je poměrně častou nemocí, která se může vyskytnout, když jsou nízké teploty a listy rostliny jsou po dlouhou dobu vlhké. Vypadá přesně tak, jak název napovídá, na spodní straně listů se objevují chlupaté skvrny plísně. Na opačných stranách listů se plíseň nenachází, ale mohou zežloutnout nebo zhnědnout a plíseň celý list může znetvořit. Nejlepší způsob, jak tomu zabránit, je udržovat keře daleko od sebe, aby v nich dostatečně proudil vzduch, a udržovat půdu kolem bez listí.

Pokud již plíseň máte, odstraňte napadené rostliny nebo ostříhejte větve a postříkejte fungicidem. Zde je seznam aktuální nabídky fungicidů pro okrasné rostliny: postřik na plíseň.

Zdroj: Motýlí keř nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem GLADIOLY PLÍSEŇ NA CIBULKÁCH PŘED VÝSADBOU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk SAIS.

Nové nyní zakoupené gladoly mají v spodní části (kořenové) v důlku plíseň. Jen tam o velikosti 5-6mm. Stačí postřik z hypermanganu ? 4. zrnka na litr a půl vody? Nebo radši namočit na 24.hod. a pak hned zasadit? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Postřik hypermanganem nestačí a pokud takové hlízy zasadíte, tak plíseň pohltí nejen hlízu samotnou, ale bude se dál šířit na okolní rostliny. Nejlepší je gladioly s plísní vůbec nezasazovat. Pokud to jsou nově zakoupené hlízy, tak je zluste vrátit a požadovat zdravé.

Zdroj: diskuze Gladioly plíseň na cibulkách před výsadbou.

Dávkování

Světle růžový roztok se vytvoří cca z jednoho zrníčka na jeden litr vody. Teplota roztoku nemá vliv na léčbu. Pozor, roztok způsobuje hnědé skvrny na kůži i na textilu. Dají se odstranit pyrosiřičitanem draselným, takzvaným pyrosulfitem, který se prodává v drogerii na síření vína.

Zdroj: Kde koupit hypermangan

Hypermangan do půdy

Pokud se vám na zemině u rostlin vyskytl šedý až nazelenalý povrch, můžete jej odstranit pomocí hypermanganu. Do zálivkové vody, většinou do PET lahve o obsahu 1,5 litru, dejte cca 4 zrníčka, aby byla barva roztoku slabě fialová. Pokud použijete roztok silnější, spálíte plodiny na povrchu země.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Použití hypermanganu

Hypermangan je silný oxidant (okysličovadlo) používaný v lékařské praxi k jednoduchým dezinfekčním zákrokům. Jeho účinek spočívá v silném okysličení, které likviduje zárodky houbových chorob a patogeny. V zahradnické praxi se hypermangan používá při různých plísních i pro moření sadby cibulnatých a hlíznatých rostlin.

Obecně platí, že plody rostlin napadené plísní bramborovou nejsou vhodné ke konzumaci. Vyhnout by se jim měli zejména nemocní, starší lidé a děti, u kterých mohou být účinky toxinů zesílené. Záleží také na stupni napadení a postižení plodů, určitě je škoda vyhodit krásné plody jen s malými kazy na kráse, ale v tom případě bychom plody měli ještě navíc tepelně zpracovat. Plíseň na plodech se řadí mezi houbové choroby, navíc se mohou rozvíjet na rankách plodů i různé další houby. V těchto případech je pak těžké zodpovědně a jednoznačně odpovědět, zda je možné takovéto plody konzumovat, protože každá houba (ať makro- nebo mikroskopická) totiž žije z podkladu, jehož látky využívá jednak ve svůj prospěch a růst a část pak vrací ve formě toxinů, často velice jedovatých a zdraví nebezpečných. Dnes už také nikdo nedoporučuje ani vykrajování nahnilých jablek a o zelenině to platí podobně. Tudíž zvažte ošetření plodů již nakažených plísní.

Velice dobrou radou je prevence spočívající v použití hypermanganu na zahrádce či zahradě v zálivkové vodě již u mladých výsevů rostlin. Dávkování je nutné trošku prakticky odzkoušet, protože odolnost rostlin je závislá nejen na jejich stáří (mladé semenáčky budou citlivější), ale i na vytvořené voskové vrstvičce na listech – otužená sadba je připravenější snášet podmínky venku lépe než neotužená, u níž se vosková vrstvička po vynesení ven teprve musí během několika dnů vytvořit. Hlízy a zásobní orgány rostlin snesou mnohonásobně vyšší koncentrace. I tady se vyplatí opatrnost a praktická zkušenost, takže ze začátku raději používejte koncentrace nižší. Zdravotní závadnost takto ošetřených rostlin a plodů by měla být mizivá, navíc před každou konzumací přeci vše důkladně myjeme a zbytky hypermanganu jsou snadno rozpustné a tím i odstranitelné. Vždy však hypermangan u plodů používejte jen jako prevenci. Nikdy nekonzumujte již plísní napadené plody.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák


Zahrada155

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP